,,Een centrale bankier bereidt zich voor op alle mogelijke scenario’s”, zegt Knot. DNB heeft daarom wel doordacht wat er kan gebeuren als de eurozone uit elkaar spat, maar een plan is er volgens de topman niet. ,,Een plan is iets dat je denkt te kunnen uitvoeren.” De kosten van het opbreken van de eurozone zijn echter te hoog. ,,Zover komt het niet”, aldus Knot.
Volgens de centralebankpresident zal de eurocrisis nog jaren voortduren. Een eenvoudige oplossing is er niet. ,,Het is geen kwestie van enkele eurotoppen en klaar. Er is nog maar één weg uit de crisis: eerst een begrotingsunie en een bankenunie, en dan een politieke unie van de eurolanden. Zonder zo’n unie kan de euro niet voortbestaan.”
Meer bevoegdheden afstaan
Dat betekent dat Nederland meer bevoegdheden moet afstaan aan de EU. ,,Ik snap die mensen niet die zeggen: ‘we moeten geen soevereiniteit aan Brussel overdragen’. Daar hebben we zelf voor gekozen toen Nederland in 1999 deelnam aan de Economische en Monetaire Unie (EMU)”, zegt Knot. ,,Alleen, geloof ik, hebben we dat besluit toen niet uitgevoerd: wel één munt, maar geen gezamenlijk economisch beleid.”
Over de afspraken die de Europese leiders vorige week in Brussel maakten, is Knot tevreden. Landen en banken in nood kunnen hulp krijgen, maar nog steeds alleen onder strenge voorwaarden. Ook komt er Europees toezicht voor banken. Dat DNB daardoor ook bevoegdheden moet overdragen, vindt Knot niet erg. ,,Bureaucratisch eigenbelang speelt een secundaire rol.”
Geen staatspapier meer
De ECB koopt als het aan Knot ligt geen staatspapier meer op van zwakke eurolanden, zoals het de afgelopen 2 jaar een aantal keer deed om rentestijgingen tegen te gaan. Hij vindt dat de risico's op de balans van de ECB te groot worden en dat hulp aan Zuid-Europa een taak is van de andere eurolanden.
,,Het aankoopprogramma is in diepe slaap, daar blijft het'', aldus Knot. De ECB heeft sinds februari geen steunaankopen meer gedaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl